- Man må tenke litt som MacGyver
Mens Lasse Grønmo (38) har hatt interesse for data hele livet, fattet Daniel Norum Danielsen (26) interesse for faget i studietiden. I dag er de to kolleger i Helse Nord IKT – Nord-Norges største IKT-bedrift.
Publisert 23.09.2021
Sist oppdatert 06.03.2023
- Jeg har alltid, siden barndommen på 80-tallet, vært interessert i data. Jeg var han ungdommen som elsket å skru opp fjernkontrollen for å se hvordan det virket inni der – og så helst skru den sammen igjen. Det var litt varierende hell med akkurat det siste, men det var veldig artig å kunne se hvordan ting fungerte på innsida, forteller Lasse Grønmo.
Data var lenge en stor interesse, og han husker godt da familien fikk internett hjemme.
- Da beholdt jeg tanken om «hvordan fungerer dette og hva galt kan jeg gjøre her», ler Lasse.
I dag jobber han som sikkerhetskonsulent i Helse Nord IKT.
Fra hobby til jobb
Nå har han gått fra å tenke «hva galt kan jeg gjøre her» til å finne ut av hvordan han kan stoppe de som ønsker å gjøre noe galt mot bedriftens systemer. Å jobbe med IKT-sikkerhet er en givende jobb for Lasse.
- Lenge var data en stor hobby, og tanken var at det skulle være nettopp dét – en hobby. Men så ble jeg voksen og skjønte at jeg måtte utdanne meg innen noe jeg var garantert å få jobb som, og da var dette et enkelt valg, forteller 38-åringen, og fortsetter:
- Det er kjempegøy å få jobbe med teknologi og sikkerhet. Jeg får bruk for mye kreativ tankegang, og må ofte tenke litt utenfor boksen. Man lærer fort at man ikke kan følge ei kokebok for alt – av og til må man bruke skruer i stedet for spiker, og noen ganger er det kun superlim som funker. Man må tenke litt som MacGyver, forteller Lasse Grønmo om hvordan arbeidshverdagen som IT-konsulent i avdelinga for infrastruktur og plattform i Helse Nord IKT.
Han er opprinnelig fra Hammerfest, men har bodd deler av livet i Tromsø. Utdannelsen som dataingeniør har han fra høgskolen i Østfold. I dag bor han i Oslo – hvor han fra hjemmekontoret er en integrert del av drifts- og sikkerhetssenteret som jobber med sikkerhet knyttet til IKT-systemene som brukes i den daglige drifta av helseforetakene i Nord-Norge.
Alltid noe nytt å lære
En av kollegaene til Lasse er Daniel Norum Danielsen. Han har kontorsted i Helse Nord IKTs lokaler på Stakkevollveien i Tromsø. Det er her flesteparten av de vel 350 ansatte i foretaket sitter.
- Jeg trigges av at dette fagfeltet er så stort og komplekst, og at det alltid er noe nytt å lære. Den motivasjonen og selvtilliten jeg får når jeg oppdager noe nytt – og så greier å lære meg, den er god å kjenne på. Samtidig er det umulig å lære alt. Utviklinga innen IT skjer fort, så det er bare å henge med, sier Daniel.
Daniel var ferdigutdannet sivilingeniør fra UiT Norges arktiske universitet våren 2019, og startet kort tid etter som operatør ved Helse Nord IKTs operasjonssentral.
24 timer i døgnet sitter det folk her for å overvåke systemer for å hindre at noe går galt. Og om noe går galt likevel, er det denne gjengen som er de første som må ta ansvar for å rette opp og løse problemer. På den måten er operatørene med på å sikre at 18.000 IKT-brukere rundt om på helseforetakene i Nord-Norge får gjort jobben sin – hver dag.
Trygt å være nyansatt
Både Daniel og Lasse startet karrierene sine i operasjonssentralen, og har derfra gått videre til andre stillinger i Helse Nord IKT.
- På operasjonssentralen varierer oppgavene ekstremt mye, og når man kom på jobb visste man aldri hva som ville inntreffe den dagen. Man måtte være på tå hev og være klar for det meste, forteller Daniel om sine første år.
- I starten var det veldig mye nytt for meg, og jeg brukte de første månedene på bare å komme inn i bedriften. Jeg brukte erfaringa fra de som hadde vært lenge i bransjen, og trengte aldri være redd for å spørre. Folk her er glade i å dele den informasjonen og kunnskapen de har. Det er nok mitt beste tips til nyansatte, å bruke den erfaringa som er her for å heve deg selv, sier Daniel.
I dag jobber han med å utvikle og forbedre de overvåkningsverktøyene som han tidligere brukte på operasjonssentralen.
På fritiden er Daniel spillende assistenttrener for tredjedivisjonslaget Skjervøy IK. Både på og utenfor banen får han bruk for ferdigheter han har lært fra jobben i Helse Nord IKT.
- På operasjonssentralen lærer man raskt å håndtere akutte hendelser, å være strukturert og både å jobbe med og å lede andre. Det er sånt man kanskje ikke er så vant med fra universitetet, men som man får masse erfaring med i arbeidslivet. Det har jeg tatt med meg over til fotballen også. Nå er det helt naturlig for meg å lede et møte foran 20-30 personer, det koster meg ikke noe.