Jobbe i Helse Nord IKT

Møt systemutvikler Ståle Walseth

Systemutvikler Ståle  Walseth gleder seg til å gå på jobb hver eneste dag. Meningsfulle oppgaver og gode kolleger gjør at han stortrives i Helse Nord IKT. En arbeidsplass som også har en ekstra dimensjon.

Ståle og kollegene har blant annet bidratt til at pasientene i nord har fått innsyn i sin elektroniske journal.

Tromsøgutten har vært ansatt siden 2008, som fersk sivilingeniør i informatikk fra universitetet. Han var innom et mobilspillfirma før han landet i Siva innovasjonssenter Tromsø, og har ikke snudd seg siden. Jobben som systemutvikler er nemlig både meningsfull og interessant.

– Jeg er stolt av at vi er med på å levere det politikerne snakker om. Når noen spør hva jeg jobber med, er det enkelt å svare. Vi utvikler tjenester som gjør hverdagen for pasienter og helsepersonell enklere. Jobben min gir mye mening, helse er noe vi alle er opptatt av, mener Ståle Walseth.

Spesielt trekker han fram arbeidet med innsyn i elektronisk pasientjournal som spennende. Pasienter kan nå sjekke hva som står i journalen på nett - allerede samme dag som de har vært på sykehuset. Og det er Walseth og laget hans som har sørget for at det virker

– Det er meningsfylt å være en del av et større bilde. Innsyn og åpenhet er gode verdier. Det var utrolig gøy å få direkte tilbakemeldinger fra pasientene, de får virkelig nye muligheter med teknologi, sier 34-åringen.

Enkelt men vanskelig

I det daglige utvikler Walseth systemintegrasjoner, som ansatt i seksjon for systemutvikling, utleid til Integrasjonsprosjektet.

Arkitektene tar de strategiske valgene, men Walseth og kollegene er med på å utvikle løsningsdesignet, fra en idé til et ferdig produkt. De har designet en plattform som gjør at to eller flere systemer kan snakke med hverandre. Meningen er at ingen lenger skal trenge å koble seg direkte mot journalsystemet eller andre kliniske systemer, men på Helse Nord sin integrasjonsplattform der all trafikk og meldinger skal gå gjennom.

– Det kan høres enkelt ut å få røntgensystemet til å snakke med journalsystemet, men det er utrolig komplekst. For at klinikerne skal ha en effektiv hverdag, må de kunne planlegge pasientens timer og forløp. En røntgenundersøkelse er en del av prosessen. Meldinger med rekvisisjoner, svar, kopier og kvitteringer må flyte korrekt, sier han.

Testing er viktig

Det felles regionale radiologisystemet er nå oppe og går i nesten samtlige helseforetak. Veien har vært kronglete, men brukere og testere har hele veien gitt beskjed om hvor skoen trykker. De måtte gjennom noen runder for å finne ut av behovene. Da er det ekstra tilfredsstillende når systemene virker som de skal.

– Det er morsomt å få tilbakemelding fra brukerne på at de opplever store forbedringer gjennom det vi leverer. Mange har jo ventet lenge, og blir veldig glade når ting endelig fungerer. Det er fint å være med å løse problemer for dem, sier Walseth, og legger til:

– Tilbakemeldingene gjør det lettere når jeg plages selv. Jeg vet at noen setter pris på jobben jeg gjør.

Må ta i et tak

Walseth og kollegaene startet med å lage de første integrasjonene for to år siden. Det har vært en bratt læringskurve, der utfordringen har vært å skynde seg sakte. De ansatte har måttet forholde seg til en deadline, samtidig som de skulle prøve å få til kvalitet og presisjon.

– Når vi fikk dette i fanget kunne det se voldsomt ut. Men ting har falt på plass etterhvert. Det har heldigvis vært overkommelige problemer underveis, og jeg har lært veldig mye, sier han.

Hvilke personlige egenskaper kreves når problemene dukker opp?

Helse Nord IKT har i ti år levert framtidsrettede IKT-løsninger til spesialisthelsetjenesten i nord.

– Vi må være forberedt på å ta i et tak, og stille krav tilbake til leverandørene og prosjektene. Er du ryddig, slipper du stress. Feil vil oppstå, men hvis du er trygg på at du klarer å rette det innen rimelig tid, kan du sove godt om natta. Jeg prøver å holde orden selv når det blåser, sier han, og legger til:

– Vi er forskjellige typer på teamet. Jeg er nok den som liker å få oversikt før jeg handler.

Godt arbeidsmiljø

Walseth er opptatt av forholdet mellom menneske og teknologi. Framover er det mange muligheter som åpner seg med plattformen de har utviklet.

– Det neste vi skal gjøre er å gi pasientene mulighet til selv å gi tilbakemelding. Det føyer seg til visjonen om at helse og IKT smelter sammen, sier Walseth.

Han berømmer arbeidsmiljøet i Helse Nord IKT. Det gjør at han har lyst til å dra på jobb hver eneste dag - etter at han har sendt guttene på to og tre år i barnehagen.

​​– Vi har det utrolig gøy. Vi er et lag som støtter hverandre, og som passer på at vi ikke blir stående for mye alene. Vi har mye humor, og jeg er en person som er i godt humør om morgenen. Hvis ting blir for alvorlig, må jeg bare løse litt opp. Man kan fort grave seg ned i situasjoner, og litt galgenhumor kan være bra å ha.

– Hva er mest givende med jobben din?

– Å få være med på å jobbe med ny teknologi. Jeg er jo med på noe som ligger helt i forkant teknologisk. Vi får utvikle oss selv faglig, og det er flott å få lov til å jobbe med så dyktige folk, sier han.

Han føler at han er med på å gi noe tilbake til samfunnet annet enn penger og profitt.

– Det er ikke alle arbeidsplasser som har den dimensjonen. Jeg er utrolig stolt av organisasjonen vår, avslutter han.  ​