- Brannmuren, det er meg

Når Tone Lise Jacobsen gjør jobben sin best, er det ingen som merker at hun gjør den. Hun har kontroll på brannmurene i Helse Nord. 
Tone Lise krypterer og sikrer datatrafikken. Foto: Rune Nilsen
​Jacobsen jobber som seniorkonsulent i avdeling for tjenesteproduksjon, seksjon for basistjenester, i Helse Nord IKT. Sammen med vel 40 kolleger er hun lokalisert i Rønvika i Bodø, ganske tett på brukerne av systemene hun drifter. 

Men Jacobsen er likevel i baktroppen til Helse Nord IKT. Det er når ingen merker at hun gjør noe, at resultatet er mest synlig. Når alt går som det skal og flyter i rett linje, da gjør hun jobben sin. Hun kalles bare brannmurdama av gutta hun jobber sammen med. «Det er Tone Lise som kan brannmurer», sier de gjerne.

– Jeg har fått spesialisert meg mest på det, sier hun.   

Avdeling for Tjenesteproduksjon produserer og drifter alle tjenestene hos Helse Nord IKT. Tone Lise passer blant annet på at de lastbalanserte tjenestene ikke går ned fordi en server plutselig skulle slutte å virke.

– Jeg er med på å sikre at vi har gode tjenester, og jobben min er å sørge for at datatrafikken når sikkert fram til ønsket destinasjon. Jeg sørger også for at tjenestene skifter ubemerket mellom serverne via lastbalanserere - slik at alt går på skinner, forteller hun.  

​Må åpne datatrafikk​​​​​​døren​​​

Helse Nord IKT har 180 brannmurer, og her gjelder det å sikre at ingen uvedkomne tar seg inn. Kun tillatt trafikk slipper forbi. Og døra må åpnes av Tone Lise og kollegene.

– Andre systemer kan prøve å koble seg på, men det stopper her hos oss i Bodø. Vi må på forhånd sette opp den trafikken som skal passere, for eksempel om sykehuset i Kirkenes trenger noe informasjon fra UNN i Tromsø. I tillegg krypteres trafikken, sier hun. Sikkerheten er alltid i fokus.

– Det er mye som skal avklares mellom helseforetakene og oss. Vi må forberede oss før vi kan “åpne døra”. Noen ganger må vi si nei, fordi vi for eksempel trenger en risikoanalyse først. Det er utrolig viktig at ingenting går galt.

Foto: Rune NilsenEn annen arbeidsoppgave er å sette opp rutere. For noen år siden overtok Helse Nord IKT driften av alle ambulansestasjonene til Nordlandssykehuset. Da måtte de reise ut til alle 22 stasjoner for å sette opp rutere som krypterer informasjonen som går imellom. På den måten kan alle jobbe trygt på sykehuset sine sikre soner.

– Det samme har blitt gjort på UNN, deretter venter Helgelandssykehuset, forteller hun.  

Jobber i bakgrunnen

Jacobsen og kollegene har begrenset kontakt med helsearbeiderne på sykehusene. Det betyr ikke at de ikke er viktige.

– Vi er de som sitter bakerst, lengst unna. Stort sett opererer vi i bakgrunnen. Vi springer rundt på datasentrene eller underfordelere. Noen ganger står vi i korridorene inne på sykehusene, om noe nettutstyr trenger service. Vi er jo bakkemannskapet, og ikke så synlig i hverdagen, sier hun, og legger til:

– Men jeg lover at det merkes hvis linjene går ned. Vi legger basisen for at foretakene kan kommunisere med hverandre over korte og lange avstander. 

Foto: Rune Nilsen

​Skulle noe skje midt på natten, er det alltid noen som passer på. De bytter på å ha beredskapsvakt og må holde seg i omkretsen av Bodø eller Tromsø når de har ansvaret.​

– Vi må kunne rykke ut raskt hvis det skulle skje noe med forbindelsen, sier hun.

– Hva er mest utfordrende med jobben din?

– Når jeg får komplekse problemstillinger, som jeg klarer å løse - uten å få alt for vondt i magen.​​
​​
Fant mannen på jobben
Jacobsen er utdannet systemutvikler og jobbet fire år som nettverkskonsulent i et oslofirma etter utdanningen. Men hjembyen Bodø lokket henne tilbake, og hun har aldri angret på det. I 2001 annonserte Nordland Sentralsykehus sin IT-avdeling etter førstekonsulenter, og hun søkte og fikk jobben. Og der ventet jammen en mann også.

– Jeg fant han på jobben, og her er vi fremdeles. Vi har vært gift i 10 år nå. Han jobber i samme lokaler. Vi spiser til og med lunsj sammen av og til, sier hun, og legger til: 

– Det er veldig greit å være gift med en som jobber innenfor samme teknologifelt, for vi forstår hverandres situasjon. Vi renner ikke ned dørene hos hverandre på dagtid, men det blir en del jobbsnakk rundt middagsbordet. 

Paret er ikke de eneste som har funnet hverandre over datamaskinene på Helse Nord IKT. Flere par jobber og lever sammen på arbeidsplassen. Systemutvikleren trives godt i jobben, med mange spennende arbeidsoppgaver og ingen dag som er lik. Gode kolleger teller også, og her er det lov til å ha en dårlig dag. Takhøyden er stor.

– Vi har et veldig fint arbeidsmiljø her. Folk er greie, vi respekterer hverandre og har det gøy på jobb!

Hun setter også stor pris på å få kompetanseheving i jobben. De ansatte får utdanne seg videre og oppdatere seg på nye fagfelt. For to år siden fikk hun dra til Oslo for å få ny kunnskap om lastbalanserere. Det siste året vil hun trekke fram åpningen av innsyn i elektronisk pasientjournal som spesielt spennende. 

– Det var utrolig flott å få være med på det, sier Tone Lise Jacobsen. 

Ordliste

  • Lastbalanserer (loadbalancer): En enhet som tar imot datatrafikk for en tjeneste og sender den videre inn i nettet til en samling av servere. En algoritme og monitorering av lasten sørger for at den sender trafikk til den som har minst å gjøre til enhver tid. Hvis en server begynner å få høy last, vil den ikke få flere sesjoner tildelt. Den balanserer lasten blant de innmeldte serverne. 
  • Brannmur (firewall): En enhet som står som et skjold mellom sikre og usikre soner i nettet. Den har mange regler som sier om trafikken tillates eller ikke mellom kilde og destinasjon. Et eksempel kan være at en tjeneste internt i et foretak har lov å gå ut på Helsenettet og hente helseregisterdata via en gitt protokoll og port. ​
  • Ruter (router): En enhet som settes mellom et modem og et internt nett på en lokasjon, som krypterer trafikken ende til ende, og som også fungerer som vokter over hvilken trafikk som er tillatt. Noen har også innebygget trådløs kontroller som gir trådløsnett til brukere.   

​​​Fakta​

  • ​​Helse Nord IKT forvalter, drifter og utvikler IKT-systemene i Helse Nord – fra Hammerfest i nord til Mosjøen i sør
  • Våre verdier er kvalitet, trygghet og respekt
  • Vi har et tverrfaglig og høykompetent miljø, med rundt 260 medarbeidere og arbeidssteder tilknyttet 11 sykehus i regionen
  • Vi består av tre avdelinger: Avdeling for kunde og service, avdeling for tjenesteutvikling og avdeling for tjenesteproduksjon
  • Helse Nord IKT fyller ti år i 2016, og markerer det ved å blant annet publisere intervjuer med medarbeiderne